35 dní, tak dlouho jsme čekali na 5. kolo NHHL, které si pod svou záštitu vzal Sbor dobrovolných hasičů Závada. 13. 7. jsme se tedy všichni sešli na hřišti v Závadě, čímž se odstartovala série hřišťových soutěží, které nás teď čekají. Závadští hasiči jsou v pořádání soutěží již zběhlí profesionálové, přece jen se už jednalo o 17 ročník noční hasičské soutěže a to, uznejme, je opravdu pěkná historie. Na Závadské hřiště se sjelo celkem 23 mužských družstev a 9 ženských. Pojďme se tedy podívat, jak 5. kolo NHHL dopadlo.

V mužské kategorii nám opět potvrdili roli favorita muži z Děhylova, když dokázali páté kolo vyhrát s časem 15,08s. A Děhylovský pravý proudař si dokonce na své konto připsal titul nejrychlejšího shozu v mužské kategorii (14,42s). Pohár za druhé místo putoval do hasičárny ve Služovicích, zásluhou jejich mužů, kteří dokázali svůj útok dokončit v čase 15,88s. Třetí příčku obsadili muži z Bělé, kterým na to stačil výsledný čas 16,20s. Po pátém kole máme pořadí v celkové tabulce následující. Vede Děhylov s 96 body. Na druhé příčce máme Služovické muže, kteří mají bodů 81. A shodný počet bodů, tedy 73, mají týmy ze Závady a Kozmice A.

Ženskou kategorii opět ovládly už podruhé za sebou ženy z Kozmic s časem 17,34s. Zároveň jejich levá proudařka zvládla sestříknout terč ve své kategorii nejrychleji a převzala tak cenu za nejlepší sestřik soutěže, jenž měl hodnotu 17,13s. Pohár za druhé místo zůstal na domácí půdě. Holky ze Závady zaběhly povedený útok a ukázaly, že na svou trať mají natrénováno. Výsledný čas 18,11s. Třetí místo uchvátily děvčata z vedlejší vesnice, konkrétně ty Bělské. Stačil jim k tomu výsledný čas 18,46s. V průběžné tabulce bodů po 5. kole máme pořadí následující. Na první příčce se nám usadily ženy z Kozmic s 59 body. Druhé místo patří holkám z Markvartovic, které na svém kontě mají 56 bodů. A o dva body za nimi tedy s 54 body na třetí příčce se drží děvčata ze Závady.

Jdeme na smolaře a štístka tohoto kola. Vezmeme to z té lepší stránky. Štístka tohoto kola jsou určitě muži z Děhylova, i když už asi nikoho nepřekvapí, že se drží na předních příčkách, zatím mají opravdu úctyhodnou šňůru perfektních umístění a tak je musíme zmínit. Druhé Služovice mají taky vzestupnou tendenci svých výkonů, takže jsme zvědavi, jak se jim povede v Bohuslavicích. Oba teamy z Bělé se umístili na třetích příčkách, což se jim letos zatím moc v sezoně nedaří, zejména muži se prozatím trápí, takže v Závadě si určitě spravili náladu. Říká se, že domácí soutěž se nevyhrává, holkám ze Závady to však uteklo o kousek a berou tak body za druhou příčku. Kozmické holky měly vstup do ligy na jejich poměry slabší, nicméně už vyhrály druhé kolo za sebou a v tabulce se tak dostaly na první příčku.

Kdo si bude ještě dlouhou chvíli pamatovat pátek 13. 7. 2018 jako smolný pátek? No budou to určitě oba mužské týmy z Kozmic. Při pokusu A teamu se na rozdělovači nepodařilo zapojit c spojku pravého proudaře a naopak při pokusu družstva C se nepovedlo pravému proudaři sestřiknout terč. Obě družstva si tedy za N připisují pouze 5 bodů. Dalším smolařem jsou určitě domácí muži. Zaváhání béčkaře na spojce c levého proudaře je bude stát hodně bodů. V ženské kategorii jsou smolařkami holky z Makrvartovic, respektive vypůjčená proudařka na levém proudu, která na základně zacvakala, a pak už se ji to nepodařilo doběhnout. Holky tedy končí na posledním místě.

Hned tento pátek se můžeme vidět na šestém kole NHHL v Bohuslavicích.