Letošní ročník NHHL zahájili opět po roční odmlce hasiči z Píště. Vybrali si pro to datum 18. května. Celý týden se zdálo být počasí nic moc, a tak si nejen domácí hasiči přáli, aby hlavně v pátek nepršelo. Soutěž v Píšti se tradičně konala v prostorách před hasičárnou, kde se běží na trati do kopce. Letos se však členové SDH Píšť blýskli novým náběhem a pokusili se tak zase svou soutěž posunout k větší spokojenosti závodníků. A samozřejmě si v Píšti přišlo na své i oko diváka, když celý seriál Noční hlučínské hasičské ligy zahájil tradiční ohňostroj. Bohužel však hasičský Bůh nevyslyšel naše prosby a v půlce soutěže přišel s deštěm, nicméně závodníci se s tím museli poprat. Do Píště se sjelo celkem 24 mužských družstev a 10 ženských.

V mužské kategorii první kolo ovládli muži ze Vřesiny, kteří si za deště zaběhli čas 16,322s. Na druhé příčce se umístili muži ze Svobody, kteří terče v Píšti shodili v čase 16,363s. A Pohár ze třetí místo obdrželi muži z Kozmického Céčka, kteří v Píšti dokončili svůj útok v čase 16,908s. Nejrychlejším proudařem pátečního večera se stal levý proudař ze Svobody, který shodil svůj terč v čase 16,120s.

V ženské kategorii se oproti loňsku na prvním místě neudála žádná změna. Stejně jako loni se totiž v Píšti opět zadařilo Markvartovickým ženám, které soutěž vyhrály s časem 19,001. A holky z Markvartovic si odvezly ještě jedno prvenství, konkrétně jejich pravá proudařka, která předvedla nejrychlejší sestřik večera, když svůj terč shodila v čase 18,215s. Druhé místo za velkého jásotu, si přebraly ženy z Bělé, které dokončily svůj pokus v čase 20,461s. A třetí příčku obsadily děvčata ze Závady, přiemž jejich útok trval přesně 20,823s.

A opět tady máme rubriku smolař a štístko kola. A smolařů máme opravdu hodně. Ať to jsou muži ze Štěpánkovic, kteří letošní Píšť opouštěli s eNkem na výsledkové tabuli, či muže z Chuchelné a Darkovic, kteří si zapsali velmi vysoký čas a končí tak na chvostu tabulky, nebo třeba muže z Bělé, kteří měli problémy vzadu na košíku a berou pouhých 9 bodů do tabulky. V ženské kategorii za smolařky můžeme považovat děvčata z Martinova a holky z Píště, zejména těm v předu, kterým strojařka nedala moc příležitost. Nebo za smolařky můžeme považovat také loňské bronzové holky z Malých Hoštic, kterým se první kolo moc nepovedlo.

Štístka jsou asi jasná, v mužské kategorii to bude jistě Vřesina, která si v Píšti po loňské smolné sezoně spravila chuť. A velkým překvapením jsou holky z Bělé, kterým útok sedl naprosto skvěle a odvážejí si druhé místo. A nesmíme zapomenout ani na třetí Závadské holky, kterým loňská sezóna také nevyšla. Snad tedy nastartovaly lepší budoucnost hned v prvním kole.

Liga nám už tento pátek pokračuje druhým kolem v Děhylově, kde má trať právě opačný spád, tak uvidíme, jak na to družstva zareagují.