Přesně čtrnáct dní. Taková byla pauza mezi 3. a 4. kolem NHHL, které se konalo v Markvartovicích. Marvartovičtí jako jediní pořádají své kolo v měsíci červnu, a tak nás čeká opět dlouhá pauza.

Markvartovická soutěž je vždy velmi pečlivě připravována několik dní předem, což také zaregistrovala většina návštěvníků Marvartovického areálu hned po příchodu. Velké lešení s obrovským banerem vás upoutá okamžitě. Pěkně zastřižený trávník, skvělé osvětlený asfaltový náběh a letos se také domácí předvedli se zbrusu novou nádhernou základnou. Markvartovickou trať většina lidí považuje za nejrychlejší trať našeho seriálů. Loni zde první dvě mužská družstva dosáhla na čas pod patnáct vteřin. Pojďme se tedy mrknout, jak tomu bylo letos.

V mužské kategorii to letos tak rychlé jako loni nebylo. Ani jeden tým z první trojice se pod 15 vteřin nedostal, ale chybělo málo. Vezmeme to od třetího místa. Na třetím místě se umístily Kozmice C s výsledným časem 15,218s (vlevo to bylo 14,497s). Na druhou příčku se opět vyšvihla Bělá a to díky času 15,113s. A na prvním místě, věříme, že k radosti všech domácích fanoušků, se umístily Marvartovice, kterým se povedlo poprvé vyhrát svou vlastní soutěž a to díky dosaženému času 15,041s. Vlevo to bylo 15,039s, a tak jejich proudaři předvedli opravdu vyrovnaný sestřik. Nejrychlejší proudař Markvartovické soutěže byl pravý proudař z družstva Proskovice A, který dokázal svůj terč shodit za 14,213 sekund.

V ženské kategorii se očekávaly také nějaké časy pod 17 vteřin. Ačkoliv v loňském roce na této trati nepadl ani jeden, letos tomu však bylo jinak. První místo pro sebe uchvátily ženy z Kozmic, kterým se jako jedinému týmu povedlo dostat oba terče pod magickou hranici sedmnácti vteřin. Výsledný čas 16,833s (vlevo dokonce 16,498s), holky tak překonávají zdejší traťový rekord. Druhé místo obsadily ženy z Malých Hoštic s časem 17,046s (rychlejší opět levý terč 16,752s). Pro pohár za třetí místo v ženské kategorii si zašly domácí holky z Markvartovic (17,052s). Už třetí kolo za sebou se na první tři příčky dostaly pouze tyto týmy. Nejrychlejší proudařkou je levá Kozmická sprinterka (16,498).

Štístka jsou pro toto kolo docela jednoduchou volbou. Samozřejmě musíme volit domácí Markvartovický mužský tým, za to, že dokázal vyhrát svou soutěž a evidentně tomu sami neuměli uvěřit. Dalšími šťastlivci jsou podle nás ženy z Malých Hoštic. Markvartovickou soutěž si zaběhli dvakrát. Poprvé útok měli rozběhnutý taky velice dobře, nicméně levá proudařka neuměla sestřiknout svůj terč a jistě by s výsledkem holky spokojeny nebyly a na druhé místo by nestačil. Jenže zasáhla vyšší moc a holkám praskla hadice, a tak mohly svůj útok opakovat a holky mohou být s výsledkem velmi spokojené.

Smolařů máme v tomto kole opět více. Smůlu měli jistě kluci ze Závady, kteří určitě chtěli předvést lepší výkon. Levý proudař nechal klubko na základně a béčkař jim cvakáním na základně taky nepomohl. Další smolaři jsou také ze Závady, konkrétně jejich ženské družstvo. Kvůli špatně spojenému béčku na mašině si holky odvážejí N-ko a tedy pouze pět bodů. No a do třetice zde máme Děhylov. Většina týmů čekala, co Děhylov předvede, protože startovali až na úplném konci startovního pole. Bohužel však spojař savic podklouzl nebo nestíhal, snažil se savici chytat, a tak celou savici i s košem musel odtáhnout košíkař.

Od tohoto kola zde máme novinku. A tím je tipovací soutěž. V mužské kategorii většina tipařů věřila, že vítěz jistě bude mít čas pod 15 vteřin. To se nestalo, a tak se nejblíže dostala tipařka Verča Tomaškovičová, která tipovala vítězný čas 14,90s. No a Verča si může hned zapsat druhý zářez, protože i v ženské kategorii byla nejblíže vítěznému času se svým tipem 16,86s.

Chválíme: trať (osvětlení, základna, značky), mikrofon, který měl startér, rozhodčí

Co zlepšit:???

Aneta Polomská, béčka, Píšť ženy

Soutěž v Markvartovicích, která se konala 9.6.2017 byla velice dobře organizovaná. Bežecká trať byla kvalitně nasvícena jak pro soutěžící tak pro diváky, také nesmím zapomenout na značky pro rozhození hadic či postavení rozdělovače bylo vše krásně vidět. Startovka byla také pěkně uspořádána, týmy bežely, tak jak se nahlásily. Počasí nám také pěkně vyšlo. Občerstvení bylo dostačující a chutné. Akorát bych vytkla ty toalety, ale přežít se to dalo. Hudba byla skvělá a komentátor velice příjemný.

Jiří Bena, levý proud, Štěpánkovice

Soutěž v Markvartovicích patří už každoročně k TOP v NHHL a letos tomu nebylo jinak. Velká účast družstev, přesný začátek soutěže, nádherná základna (kterou může závidět kdejaký sbor), skvělý asfaltový náběh a kvalitní travnatý povrch (což svědčí o opravdu rychlé dráze), krásně osvětlená trať (značky, sestřiková čára, okolí kolem základny), dobré občerstvení a parkování. Mínus by se na této soutěži hledalo z mé strany zřídka, ale vzpomenul bych, co jsem zaslech, ty kadibudky. Tato soutěž má prostě grády a já osobně jsem se tam po povedeném minulém ročníku těšil, protože se mi na této dráze běhá úplně nádherně a opět se těším na další ročník.