Vypadalo to, že se nám počasí před prvním kolem NHHL udobřilo, a že konečně to bude počasí, které my hasiči máme rádi. Celý čtvrtek i pátek bylo krásně teplo a spousta týmu ho využilo k vytrénování formy na naši první soutěž v Noční Hlučínské Hasičské lize. Jenže i počasí si umí říct své pořádné slovo, pokud jde o formu v letošním roce. A své o tom ví jistě Děhylovští hasiči, kterým přibyla ne jedna vráska na čele, když jim pár hodin před startem soutěže začaly po trati lítat hromy a blesky společně s provazy vody. Naštěstí do začátku soutěže se počasí umoudřilo, a když se přidá dobře odvedená práce hasičů z Děhylova, nic nebránilo odstartovat letošní ročník ligy.

Trať v Děhylově všichni známe, náběh travnatý s přechodem na zámkovku. Trať mírně z kopce, což vždy znamená rychlé časy. Kupodivu trať snesla i odpolední přívalový déšť a v důstojných podmínkách mohlo odzávodit všech 26 mužských a 14 ženských družstev.

Nejrychlejší útok večera nám ukázali muži z Tošovic, kteří měli startovní číslo dvě, a tak jsme hned od začátku viděli kvalitní časy. Ovšem Tošovické už nikdo překonat nedokázal, a tak vítězí s časem 15,498. Druhou příčku obsadili s velmi pěkným útokem muži z Bohuslavic (15,997). A pro pohár, respektive Bohoušův krygel za třetí místo si došli muži z Hukovic za útok s výsledným časem 16,045. O nejrychlejší sestřik se v Děhylově postaral pravý proudař z Kozmického Céčka, který sestřikl terč za 14,981. Toto byl také jediný terč za celý večer, který byl shozen pod patnáct vteřin.

V ženské kategorii se bylo taktéž na co dívat, ostatně jako vždy. Na prvním místě končí holky z Kozmic (18,369). Z druhého místa se mohly radovat holky z Markvartovic s časem 18,436. Na pomyslnou bednu s číslovkou tři si vyskočily holky z Bohuslavic, které svůj útok zvládly s časem 18,597. Nejrychlejší sestřik v ženské kategorii předvedla levá proudařka loňských vítězek naší ligy. Martinovu se na LP rozsvítil čas 17,560s, ovšem pravý terč se zastavil až v čase 22,894s, a tak holky obsadily až jedenáctou příčku. Podobně dopadly i holky z Malých Hoštic, tady však byl ten prostřik ještě větší.

A samozřejmě jak jste zvyklí z loňských článku i letos pro vás budeme vybírat smolaře a překvapení kola. Za překvapení určitě musíme volit oba Bohuslavské týmy. Muži z Bohuslavic se umístili na druhém místě. Bohuslavické holky předvedly také moc pěkný útok a v ženské kategorii se umístily na třetím místě. Obě tyto družstva si tak po prvním kole připisují pořádnou dávku bodů do tabulky. No a smolaře máme taky jasné. Pořádnou dávku smůly si vybrala celá parta, která dorazila ze Štěpánkovic. Jak ženám, tak mužům se útok nepovedl a tak si oba týmy vykoledovali nepopulární N-ko. Máme však za sebou teprve první kolo a věříme, že Štěpánkovice ještě předvedou, co umí.

Chválíme: Ozvučení, přehledná startovka, organizace

Co zlepšit: Příliš mnoho rozhodčích na základně a každý si vykládal pravidla jinak. Tma na trati, diváci neviděli, co se na trati děje.

Veronika Plušková, Bohuslavice ženy, pravý proud

První kolo NHHL bylo super, až na to počasí, bohužel. Ale nám se soutěž líbila, trať byla dobrá, až na tu tmu. Opravdu nešlo nic vidět. Takže asi to je jediné minus. Jinak samé pozitiva, dobrý DJ, laskaví lidé u občerstvení, i když promočená, tak dobrá trať a to je asi tak všechno. Jako první kolo se to povedlo.

Jiří Lasák, Rohov, Béčka

Další vydařený ročník noční Děhylovské soutěže. Organizace byla na jedničku a zábava taky nechyběla. Velice nás potěšily úsměvy obsluhy ve stáncích, kdykoliv jsme se za nimi zastavili.

Nikomu se nelíbilo bláto za terčema, ale to asi nikdo ovlivnit nedokáže. Jediná škoda je, že další ročník nás čeká zase až za rok.

Video: https://www.youtube.com/embed/7eheh6hM1Qc