Po nejdelší pauze, kterou měla naše liga vepsanou v kalendáři nás čekalo 5. kolo tentokrát v Závadě. Závadské hasiče docela silně vystrašily mraky, které se pár hodin před začátkem soutěže zastavily nad jejich hřištěm. Naštěstí i přes to, jak to vypadalo, se přes Závadu přehnala jen 5minutová bouře, a tak Závadským nebránilo nic v tom, odstartovat svou soutěž, aniž by jejich trať byla nějak podmočená.Do Závady se sjelo 25 mužských družstev a 13 družstev ženských. Pojďme se tedy podívat, jak soutěž probíhala.

V Závadě zvítězilo mužstvo z Trojanovic, které jsme letos viděli na ligovém kole naší NHHL-ky vůbec poprvé a s časem 15,135s se ukázalo opravdu v dobrém světle. Pro pohár za druhé místo si došli chlapci z Děhylova, a tak se poprvé v letošním ročníku mohli postavit na bednu (15,295). Třetí příčku obsadili muži z Bělé s časem 15,737. Nejrychlejším proudařem pátého kola se stal pravý proudař z Děhylovského týmu, který dokázal svůj terč shodit v čase 14,566 a jako jediný se dostat pod 15 vteřin.

V ženské kategorii se letos jistě očekávalo, že se pár týmu dostane pod 18 vteřin. Bohužel, ženám se v Závadě moc nedařilo a podle toho vypadají také časy. Na třetím místě skončily holky z Markvartovic, které svůj pokus dokončili v čase 19,990. Druhé končí ženy z Malých Hoštic, které si v Závadě zapisují čas 18,707s. Pro pohár za první místo si však došly domácí děvčata (18,332). Nejrychleji shozený terč v ženské kategorii byl opět vpravo a nejrychleji ho shodila proudařka z Markvartovic (17,239).

Za štístka tohoto kola považujeme určitě ženy ze Závady, které dokázaly vyhrát a opět se trošku bodově přiblížit čelu tabulky. Další štístka jsou Kluci z Děhylova, kteří se snad opět vracejí na vrchol. Další parádní výkon předvedli muži ze Závady B, kteří se umístili na čtvrtém místě. No a nesmíme zapomenout na pěkné útoky Rohova, Štěpánkovic či Darkovic.
A teď smolaři. Těch je v Závadě opravdu hodně. Závadské áčko, respektive jejich levý proudař, který prostříkal více jak vteřinu a půl. Dále Bělské ženy, které díky rozpojenému spoji savic během útoku končí jako poslední se zapsaným časem. A pokračujeme, Kozmice A, vpravo skoro 3 sekundový prostřik. Martinov ženy taktéž vpravo více než 2,5 vteřinový prostřik. No a jistě s časem nebudou spokojené ani Kozmické ženy. A když připočítáme diskvalifikaci Kozmického Béčka, máme z toho takřka černý pátek pro Kozmice.

Tipovací soutěž: V mužské kategorii se nejblíže výsledku dostal tipér Jakub Baďura, který si tipnul výsledný čas 15,18. V ženské kategorii všichni tipující sázeli na to, že vítězný čas bude pod 18 vteřin, nicméně se tak nestalo a nejblíže se opět dostal Jakub Baďura, který tipoval nejvyšší 17 ze všech (17,89). Tipy najdete na https://www.hasicskasoutez.cz/Zavada_07.07.2017/tipy/

Chválíme: Promítání výsledků či startovního pořadí na velké plátno, hudba a ozvučení, velký výběr občerstvení

Co zlepšit: Startér stál dost daleko od startovní čáry a některé týmy si stěžovaly, že neslyšely jeho povely (vina pořadatele, stan pro startéra byl umístěn daleko)

Monika Motyčková, Martinov, rozdělovač

Soutěž v Závadě patří mezi mé oblíbené. Trať perfektní, která dává možnost ukázat kvalitní výkony, dobře nasvícená. Také doplnění o plátno se startovkou bylo super. Občerstvení bylo dostačující a chutné. Hodnotím to jako velmi vydařenou soutěž.

David Havrošek, Markvartovice, pravý proud

Soutěž v Závadě je kvalitní každým rokem, líbí se mi tam. Je tam rychlá, rovná a kvalitní trať. Organizátoři zase mile překvapili a dodali velké plátno s projektorem, super novinka, šlo vidět kdo kdy běží a časy teamu. Za mě super soutěž. Dost družstev a velké překvapení u mužů, nejvíce jsem koukal na team Bělé, krásný útok. Naopak u žen mě překvapilo jak může být jeden terč zákeřný, ale i tak se bylo na co koukat. Takže super soutěž!!! Jsem zvědav na příští rok.