První z červencových kol se konalo v Závadě. Celý den se nesl v duchu krásného letního počasí, a tak všichni doufali, že konečně Závada prolomí to prokletí s chladným nočním počasím. A to se taky potvrdilo.
Kdo čekal a chtěl hledat nějaké chybičky, musel se dívat opravdu pozorně a myslíme, že ani tak nic nenašel. Závada je dlouholetým již tradičním pořadatelem, jak nočních, tak denních soutěží. Organizaci mají opravdu zmáklou. Všichni ví, kde mají svá místa a co mají dělat a poučili se i z loňského vypadávání proudu a letos to opravdu pojistily ze všech stran.

Závada je další z hřišťových tratí. Trať je tedy celá travnatá a jen kolem základny a kádě jsou rozmístěné koberce. Terče sklopné.

Oproti loňskému ročníku se navýšil počet startujících týmů. Mezi muži to bylo 26 družstev a v ženském odvětví 15. V mužské kategorii se opravdu čekal litý boj. Liga se v Závadě svým 5. kolem blíží k půlce celého seriálu a absence každého bodíku je znát. Další změnou oproti minulému ročníku jsou časy. Loni nepadl ani jeden čtrnáctkový čas, kdežto letos si na 14 dosáhly všechny týmy, které si stouply na bednu. První Vrbice B s časem 14,586. Druhá Závada A s časem 14,982 a třetí místo patřilo současnému lídrovi NHHL, kterým je Děhylov (14,997). Nejrychlejší sniper byl pravý proudař z Vrbice B (14,110).

V kategorii žen se samozřejmě všechny bodíky také počítají, jde vidět, jak se týmy od sebe oddalují. Po Markvartovickém kole byly ještě 4 týmy, které měly shodný počet bodů, a proto každý chtěl pro sebe urvat co největší počet. Vyhrály holky z Martinova (17,660), které ukázaly, že jim Závadská trať svědčí, protože zde vyhrály i loni. Druhé skončily ženy ze Závady s časem 17,814, přičemž jejich pravá proudařka si připisuje nejrychlejší sestřik v ženské kategorii (16,999). Třetí místo patří v 5. kole holkám z Kozmic s časem 17,883. A i u žen, se ukazuje, že se časy oproti loňsku zrychlily. Loni nepadl ani jeden čas pod 18 vteřin, kdežto letos se to povedlo zase třem prvním družstvům.

Za šťastlivce neboli štístka v tomto kole musíme volit obě Zavadské družstva. Ukázaly, že zdejší trať opravdu znají a před domácími fanoušky si jak ženy, tak muži stoupli na bednu s číslem 2. Smolaři budou také dva. Podle nás si smůlu vybraly dvě ze tří Bohuslavických družstev. Ženské Ačko nedokončilo svůj útok, protože pravá proudařka nestihla zakleknout a jemně se proletěla na proudnici, vzadu už to holky asi vzdaly a ukončily tento útok N-kem. Bohuslavičtí muži si jistě svůj útok představovali také jinak. Bohužel však na rozdělovači vyletěla pravá hadice C, po zapojení a sestřiknutí obou terču se však časomíra zastavuje až v čase 26,691, což klukům jistě nestačí a konči tedy jako poslední se zapsaným časem.

Chválíme: komentátora, organizaci, občerstvení, dvě výsledkové cedule (jedna u občerstvení a druhá u startovní čáry), online výsledky

Co zlepšit: Asi jen to ozvučení (stejně jako loni, nešlo moc slyšet)

Monika Kolářová, Béčka, Martinov
Soutěže v Závadě patří každoročně k těm povedeným a myslím, že ani tentokrát to nebylo jinak. Pěkná trať dává možnost ukázat kvalitní útoky, organizační zajištění také bez výhrad. Zkrácení času přípravy na 4 minuty považuji všeobecně za dobrý krok, díky kterému soutěž příjemně „frčí” jak závodníkům, tak divákům. K výtkám nemám nic zásadního, snad jen, že v závěru soutěže mohlo být, vzhledem k blížící se bouřce, urychleno vyhlášení, ale to je jen drobnost. Za mě tedy – palec nahoru.

Jiří Hanslik, Rozdělovač, Kozmice “A”
Soutěž v Závadě se mi letos líbila. Klukům vyšlo počasí, což se u nich na závodech tak často nevidí, většinou to je na bundu 🙂
Celkově bych ji zhodnotil jako vydařenou, občerstvení bylo dost pro všechny, trať byla, jak už je u nich zvykem, kvalitní, komentář vtipný a objektivní, výkony dle možností skvělé. Jinak nevím co dál říct, mohli jste mě vidět celou soutěž na jednom místě a to u startovní pistole. Snad jsem tedy na nic nezapomněl, výtky k soutěži nemám žádné.